Arduino Duemilanove

Arduino är en mjuk- och hårdvaru-plattform som är open-source och finns i versioner till Windows, MacOS samt Linux. Den i särklass vanligaste modellen av Arduino är Duemilenove. Den är bestyckad med en ATMEGA328P från Atmel.

På kortet finns 6 analoga ingångar samt 14 digitala utgångar, som även kan konfigureras som digitala ingångar,  varav 6 kan användas för PWM. Det finns även färdiga s.k. shields man kan plugga in direkt ovanpå kortet för att utöka funktionaliteten. T.ex. så finns det kort för att kunna köra sin Arduino som webbserver (Ethernet-Shield), styra motorer/stegmotorer (Motor-Shield), kommunicera med synthar (MIDI-Shield) samt en uppsjö av andra varianter.

Språket man programmerar i kommer från början från C. Utvecklingsmiljön är gratis och kan laddas hem från Arduinos officiella hemsida.

Komma igång

Att komma igång med Arduino Duemilanove är väldigt enkelt. Man börjar med att ansluta sin Arduino till datorn och om man kör Windows Vista eller nyare så kommer drivrutinerna att installera sig automatisk. Har man XP så får man installera dem manuellt.

Därefter laddar man hem utvecklingsmiljön och packar upp ZIP-filen till lämplig mapp på datorn. Sen räcker det med att starta filen Arduino.exe för att editorn ska öppnas. Innan man börjar programmera så måste man ställa in dels vilken Arduino man har samt vilken port som används för att kommunicera med den.

När det är gjort så bör man ladda in exempelprogrammet Blink och föra över det till Arduinon för att se att allt fungerar. Detta görs enklast genom File->Examples->Digital->Blink. Sen är det bara att klicka på Upload-knappen så börjar programmet kompileras, föras över och köras.

När allt funkar som det ska så är det bara att sätta igång att programmera, koppla shields och andra komponenter till Arduinon.

Arduino Starter Kit

Om man bara vill ha en Arduino Duemilanove så kostar en sån idag 279:- på Electrokit. Jag passade dock på att istället köpa ett Arduino Starter Kit som innehåller lite mer än bara en Arduino så att man  eventuellt kan komma igång lite fortare.. Kitet består av ett breadboard med 840 hål, en potentiometer, ett piezoelement, ett fotomotstånd, en tryckknapp samt 10 lysdioder med tillhörande resistorer. Dessutom får man med 60 kopplingstrådar och en USB-kabel.

Dessa tillbehör gör att man kan börja experimentera på en gång, även om man inte har någon tidigare erfarenhet. Med hjälp av piezoelementet och lysdioderna så kan man t.ex. göra en enkel ljudmätare, eller varför inte rinnande ljus, ljusmätare, knackdetektor mm.

Slutsats

Med tanke på hur lätt den är att komma igång med och hur lätt den kan programmeras så anser jag att Arduino är en bra inkörsport för nybörjaren. Även den professionelle eller avancerade hobbyisten kan ha stor glädje av den eftersom det går att göra ganska avancerade saker, ganska lätt, till stor del beroende på alla shields som finns. Att den dessutom är billig gör ju inte det hela sämre.

Det finns en mängd resurser på Internet med färdiga projekt och forum för den som behöver hjälp och jag tänker avsluta den här minirecensionen med en lista till lite olika sajter:

Arduinos officiella hemsida

Arduino-relaterade artiklar på instructables.com

AdaFruit.com säljer bl.a. shields

Makershed har också lite tillbehör, missa inte filmerna längst ner.

Arduino-relaterat på YouTube

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17 594Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" cssfile="">

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.