PICKit 2

När man vuxit ur PICKit 1 så är det logiska steget att fortsätta med PICKit 2. Den är lite dyrare, men bra mycket mer kompetent än sin lillebror. Det finns två olika varianter av PICKit 2 att välja på, dels Starter Kit, som jag beskriver här, dels Debug Express som är lite mer avancerad och tillåter debug i realtid.  Skillnaden ligger i det kort som medföljer, programmeraren är exakt likadan. Om man vill så kan man även köpa programmeraren separat. Mitt Starter Kit kommer från ElectroKiti Malmö.

På bilden syns vad man får med Starter Kit. Först och främst så får man programmeraren, den lilla svarta dosan. Vidare får man ett exemplar av Microchips Low Pin Count Demo Board. Detta kort är bestyckar med en PIC16F690 som använder sin interna klocka, en tryckknapp, en potentiometer samt fyra lysdioder. Dessutom finns ett prototypområde där man kan löda fast egna komponenter vid behov.

En fördel med detta kit är att man direkt kan plugga in prototypkortet i programmeraren så man slipper dra lösa kablar mellan de bägge enheterna.

PIC-kretsen kommer förprogrammerad med ett demoprogram som utnyttjar extrakomponenterna till fullo. När ström kopplas på så börjar en ljuspunkt ”rinna” i lysdioderna. Om man trycker på knappen så ändras riktningen och om man vrider på potentiometern så ändras hastigheten. Mycket bra för att verifiera att kortet fungerar.

På de två medföljande CD-skivorna ligger dels mjukvara och drivrutiner för programmeraren, dels MPLab som är Microchips egna utvecklingsmiljö. Dessutom får man med en lite-version av C-kompilatorn HiTech C.

Hittills har jag bara använt programmeraren tillsammans med det medföljande kortet, och då är iaf allt väldigt lättanvänt och smidigt. För att använda den tillsammans med egna kort eller breadboards så måste man tillverka en adapter eller på annat sätt koppla ihop det hela.

PICKit 2 växer man inte ur i första taget om man gör det alls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17 594Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" cssfile="">

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.