Linux Mint 16, nätverksproblem

Bakgrund
Jag har under flera år kört Ubuntu Linux på den dator jag använder för surf, mail och liknande. Tyvärr så har det introducerats en del jobbiga buggar och när de sen också ändrat utseende så blev jag nästan glad när jag av klantighet lyckades skriva sönder filsystemet på disken. Nu skulle jag, utan att behöva skylla på nåt, kunna installera någon annan variant av Linux.

cinnamon

Linux Mint

Mitt val föll på Linux Mint som både har ett utseende som tilltalar mig samt är baserad på Ubuntu.  Efter installation så fungerar allt tillfredställande… ända tills jag behöver forwarda en port. Då börjar ett mindre helvete.

 

Problemet
För att man ska kunna forwarda en port så måste datorn man gör det till ha ett känt IP-nummer och det enklaste sättet är att använda ett fast IP så att datorn alltid har det numret. Linux Mint använder DHCP som standard och delar alltså ut IP-nummer dynamiskt vilket innebär att man aldrig kan vara helt säker på att datorn har samma IP som tidigare.

Normalt sett så är inte detta något problem, man ändrar bara i inställningarna för nätverket och sen funkar det. Men inte under Linux Mint 16.

 

Felet
Att ändra så att man får ett fast IP är inget problem, men av nån anledning så går det inte att ange DNS-servrar. Vid omstart så raderas de inställningarna! Detta gör att man bara kan använda datorn på sitt eget lilla lokala nätverk, men man når aldrig ut på nätet. Efter att ha provat lite olika lösningar under några timmar så börjar jag söka på nätet för att se om det fanns nån fix för detta problem. Jag blev förvånad över hur många som hade problem med exakt samma sak. Många lösningar föreslås och jag provar dem alla men inget fungerar.

Nu har jag iallafall löst det med hjälp av en fullösning, men vad ska man göra när systemet inte fungerar?

 

Lösning
I datorn har jag fått ställa in, trots allt, att den ska använda DHCP för att få ett IP-nummer från routern. I routern har jag ställt in såkallat ”Static DHCP” vilket innebär att jag i routern får ange MAC-adressen till datorns nätverkskort och sedan alltid ger samma IP till detta nätverkskort. Efter detta är det inget problem att forwarda en port eftersom det ser ut som om datorn har ett fast, statiskt, IP.

Kan tillägga att jag fått användning för en stor del av min svordomsvokabulär och även kommit på ett par nya svordomar under tiden jag försökt lösa det här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8 564Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" cssfile="">

Live data
Besökskarta
Login-box
  • Login
    Login

Ditt IP-nummer:
54.161.45.156